Onderzoek heeft uitgewezen dat hormonen verantwoordelijk zijn voor overgewicht. Dit leidde tot de opmerkelijke conclusie dat obesitas eigenlijk een ziekte is.
Mensen met overgewicht hebben een stofwisselingsprobleem dat voorkomt uit een verstoord evenwicht tussen drie hormonen, met name insuline, serotonine en groeihormoon.

Insuline
Insuline wordt geproduceerd in de pancreas. Het is het belangrijkste hormoon voor de regeling van het suikergehalte in het bloed.
De koolhydraten in onze voeding worden door het lichaam geabsorbeerd en omgezet in elementaire suiker, glucose genaamd. Insuline zorgt voor het transport van glucose naar de cellen, die deze glucose als het ware als brandstof gebruiken om het lichaam van energie te voorzien. Bij een teveel aan glucose zorgt insuline er voor dat het wordt omgezet in vet.

Serotonine
Serotonine, ook wel het gelukshormoon genoemd, ontstaat in de hersenen. Naast o.a. de emoties, het concentratievermogen en de stressbestendigheid regelt serotonine ook de eetlust en de stofwisseling. Bij een te laag serotoninegehalte in het bloed stijgt de behoefte aan voedsel, voornamelijk de behoefte aan koolhydraten.

Groeihormoon
Het groeihormoon, dat ook somatotroop hormoon (STH) of somatropine genoemd wordt, is een stof die geproduceerd wordt door de hypofyse, een klier in de hersenen.
Het onderzoek naar het groeihormoon startte in het begin van de jaren '70. Dit hormoon wordt nog steeds gezien als een van de belangrijkste hormonen in het lichaam. Bij kinderen stimuleert het de groei, maar ook bij volwassenen speelt het groeihormoon een vitale metabole rol. Het is belangrijk voor de ontwikkeling en het behoud van spieren en organen en het zorgt voor stevige botten. Het reguleert de stofwisseling door de hoeveelheid vet en water in het lichaam en het cholesterolgehalte in het bloed op peil te houden.

Bij mensen die lijden aan overgewicht is het niveau van het groeihormoon gedaald, het insulinegehalte vertoont hoge pieken en serotonine wordt niet voldoende aangemaakt. Het gevolg hiervan is dat men een verhoogde behoefte heeft aan voedsel. Het maakt niet uit of men veel of weinig eet, het gewicht neemt langzamerhand toe.

Deze hormonale onbalans kan leiden tot de volgende stoornissen: De oplossing
Wanneer het verstoorde evenwicht in de hormoonhuishouding hersteld wordt, kan het lichaam afslanken. Een groot aantal ziekten en kwalen die gepaard gaan met het overgewicht worden eveneens geheeld.
Door op een gezonde en verantwoorde manier de juiste voeding te gebruiken die afgestemd is op de individuele behoeften kunnen de hormonen terug in balans gebracht worden. Gezonde voeding wordt dus gebruikt als medicatie. Dit resulteert in snel en gezond vet- en vochtverlies terwijl de spieren verstevigd worden en de huid strak blijft.