Ongeraffineerd kokosvet
Geraffineerd kokosvet wordt gemaakt van de copra van de kokos. Dit wordt bekomen door kokosnootpulp onder heel hoge temperatuur te drogen. Door middel van solventen wordt het kokosvet geëextraheerd, daarna gebleekt, ontgeurd en geraffineerd, waarbij sterolen, lecithine, polyfenolen, carotenoïden, mineralen, vitamine E en andere plantaardige stoffen verwijderd worden. Dit vet smelt rond 30 à 37°C en is vast bij kamertemperatuur.
Ongeraffineerd of extra vierge kokosvet bekomt men door de pulp een natuurlijke fermentatie te laten ondergaan of door mechanisch persen. Dit vet is vloeibaar bij 25°C, heeft een heel kleine moleculaire structuur en is heel goed opneembaar door de darmen en door de huid. Het ziet eruit als zachte, witte boter.
Het is belangrijk dat het kokosvet van biologische kwaliteit is, ongeraffineerd, niet ontgeurd en ongehard. De betere natuurvoedingswinkels bieden kokosvet van een dergelijke kwaliteit aan.
De voordelen van ongeraffineerd kokosvet:
- kokosvet is rijk aan middellange vetzuurketens. Deze worden snel afgebroken en hebben weinig energie nodig om opgenomen te worden in het lichaam.
- de vertering van kokosvet behoeft geen enzymen van de pancreas, noch tussenkomst van lever en gal. Dit is belangrijk voor mensen met spijsverteringsproblemen, oudere mensen en kleine kinderen.
- kokosvet wordt al in de maag afgebroken en onmiddellijk omgezet in energie. Het vormt geen lipoproteïnen in de bloedbaan (vetbolletjes die zich kunnen opstapelen in de aders en zo vasculaire afwijkingen (vaatafwijkingen) veroorzaken). In landen waar de consumptie van kokosvet het grootst is (zoals de Filippijnen en Sri Lanka) is het aantal hart- en vaatziekten het laagste in de wereld.
- kokosvet is ideaal voor mensen met spastische darm, colitis ulcerosa, gastritis, diverticulosis, chronische darmontsteking, ziekte van Crohn, constipatie en glutenallergie. Bij deze ziekten worden de voedingsstoffen minder gemakkelijk opgenomen en het lichaam wordt belast met toxische stoffen uit de zieke darm. De middellange vetzuurketens uit kokosvet zorgen voor een betere opname van de voedingsstoffen, zelfs bij mensen met een gedeeltelijk of geheel verwijderde dikke darm.
- middellange vetzuurketens worden door het lichaam als brandstof gebruikt en niet als vet opgeslagen. Ze worden drie keer sneller afgebroken dan lange vetzuurketens. Lange vetzuurketens zoals in visolie en veel plantaardige oliën worden eerder als vet opgeslagen en slechts in tweede instantie als energie gebruikt. Middellange vetzuurketens kunnen het metabolisme doen stijgen en bevatten minder calorieën dan andere vetten. Dit betekent dat ze goed zijn bij de strijd tegen overgewicht. Anderzijds kan kokosvet ook helpen ondervoede mensen terug op gewicht te krijgen.
- kokosvet bevat ontstekingswerende bestanddelen die werkzaam zijn tegen bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en gisten. Het gaat om laurinezuur, capronzuur, caprinezuur, caprylzuur en myristinezuur. Deze zuren maken samen meer dan 70% uit van de vetzuren in kokosvet. 18% van onze moedermelk bestaat eveneens uit laurine- en caprinevetzuren. Deze zijn nodig om de baby te beschermen tegen infecties en schimmels. Het gebruik van kokosvet is dan ook aangewezen voor zwangeren en zogende moeders.
- laurinezuur beschermt de lever.
- kokosvet kan vanwege het aanwezige laurinezuur ook aangewend worden om de helicobacter pylori te bestrijden, die mede verantwoordelijk is voor het ontstaan van maagzweren.
- kokosvet heeft een gunstig effect op het immuunsysteem (belangrijk bij chemotherapie en chronische aandoeningen) en kan zelfs tandbederf met 80% verminderen.
- kokosvet draagt bij tot een stabiele bloedsuikerspiegel. Het vermindert hypoglycemie-aanvallen, hongeraanvallen en de noodzaak aan tussendoortjes. Geraffineerde vetzuren en transvetzuren belemmeren de goede werking van de celmembranen, waardoor glucose de cellen veel moeilijker binnenraakt en de cellen minder gevoelig worden voor insuline. De gezonde vetzuren van kokosvet zorgen voor een betere insulinewerking en bevorderen een betere opname van eiwitten, vitaminen, mineralen en alle vetoplosbare stoffen.
- kokosvet zorgt voor een verlaging van hoge bloeddruk, is niet cholesterolverhogend en reduceert de aanwezigheid van eiwitten in de urine bij diabetespatiënten.
- omwille van de middellange vetzuurketens kan kokosvet een positief effect hebben op goedaardige prostaatvergroting.
- bij intensief sporten zorgen de middellange vetzuurketens voor een extra energiebron naast glucose en glycogeen, die na 1 of 2 uur trainen soms al opgebruikt zijn. Wanneer de lichaamsvetten dan niet kunnen aangesproken worden, gaat het lichaam de spiereiwitten afbreken om als energiebron gebruikt te worden. Kokosvet kan het testosterongehalte verhogen waardoor er meer spierenopbouw is, minder vet en een hoger libido.
- kokosvet is het ideale vet om te frituren. Omdat het 92% gezond verzadigd vet bevat en slechts 2% meervoudig onverzadigde vetzuren, is de kans op oxidatie zeer klein. Het kan verhit worden zonder dat er zich transvetzuren en vrije radicalen vormen. Bijna alle frituuroliën zijn zelfs bij koud gebruik schadelijk door het raffinageproces, de transvetzuren en oxidatie bij verhitting. Kokosolie is de meest stabiele van alle plantaardige oliën. Om acrylamidevorming te voorkomen is het aan te raden het kokosvet niet boven de 160° te verwarmen. Boven 170° gaat het beginnen roken. Bak de frieten voor op 150° en goudgeel op 160°. Droog de ongebakken frieten zeer goed af om schuimvorming bij het bakken te voorkomen! Frietjes gebakken in kokosolie hebben een bijzonder zachte en lekkere smaak. Wanneer het vet vuil is, filter het door een katoenen doek of een daarvoor bestemde filterzak, dan kan het herbruikt worden.
Kokosolie kan ook aangewend worden voor uitwendig gebruik:
- uitwendig aangebracht is het goed voor de huid omdat deze een vetlaagje afscheidt die voornamelijk bestaat uit middellange vetzuurketens, waaronder laurinezuur. Daarnaast is kokosolie licht zuurvormend, wat eveneens goed is voor de huid. Etherische olie van limoen, citroen, mandarijn en sinaasappel toegevoegd aan kokosolie is wonderbaarlijk voor een jonge, zachte huid (op voorwaarde dat men geen allergie heeft voor deze citrusoliën). Kokosolie is een ideale handcrème maar kan ook gebruikt worden tegen kloven aan de voeten.
- kokosolie kan zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden bij psoriasis en eczema omwille van de ontstekingsremmende werking.
- kokosolie kan gebruikt worden als glijmiddel en is veel veiliger dan silicone of petroleumderivaten zoals vaseline.
- bij vaginale schimmelinfectie kan kokosolie aangebracht worden in de vagina.
- gemengd met etherische olie van lavendel, kamille, rozemarijn, roos, bergamot of sandelhout is kokosolie een ideale massageolie.
- kokosolie is ook ideaal als lippenbalsem.
- kokosolie werkt bij sommigen heel goed bij haarroos, schilfertjes en luizen. Het geeft tevens het haar zijn natuurlijke glans terug. Door de heel kleine moleculen kan de olie gemakkelijk en diep in de haarschacht binnendringen. Droog haar wordt weer soepel door het vóór het wassen in te smeren met kokosolie en dit enige tijd te laten intrekken. Ook de pels van dieren krijgt meer glans met kokosolie, vooral bij paarden.
- aangebracht onder de oksels is kokosolie de ideale deodorant omdat het de bacteriën doodt die het zweet doen ruiken.