Wat maakt het dieet van het Dieetcentrum Zoersel zo uniek?
Het dieetprogramma van het Dieetcentrum Zoersel is uniek omdat het volledig afgestemd wordt op de behoeften van uw lichaam. Het wordt voor iedereen individueel opgesteld, rekening houdend met een aantal persoonlijke parameters. Je krijgt geen kopie van een algemeen geldend dieet, maar een speciaal op uw behoeften afgestemd dieet.
Dit persoonlijk dieet is gebaseerd op de orthomoleculaire visie op voeding en gezondheid en op wetenschappelijk onderzoek betreffende hormonen en voeding.
Hoe weet ik hoeveel ik moet afvallen?
Net zoals een algemeen dieet niet het ideale is voor uw lichaam, kan een algemeen geldende formule niet correct uw ideale gewicht berekenen.
Bovendien zegt lichaamsgewicht alleen helemaal niets over uw gezondheid. Daarmee weet je alleen dat de zwaartekracht je met zoveel kilogram op de aarde drukt, maar het geeft je geen beeld van hoeveel bot-, spier- en vetmassa je hebt.
Er is ook een groot verschil tussen afvallen en afslanken. Bij afvallen gaat het enkel over het kwijt raken van lichaamsgewicht, terwijl afslanken meer te maken heeft met het verminderen van de verschillende vetpercentages.
Om te bepalen hoeveel je zou moeten afvallen, wordt er dan ook rekening gehouden met een aantal persoonlijke gegevens zoals lichaamsanalyse, leeftijd, lichaamsbouw e.d..
Kunnen mijn huidige gezondheidstoestand en de medicatie die ik neem dit dieet beïnvloeden?
Bij het eerste gesprek wordt er geïnformeerd naar uw medische geschiedenis en de medicatie die je neemt. Bij het opstellen van uw dieet wordt er terdege rekening mee gehouden.
Kan ik het dieet volgen tijdens mijn zwangerschap en de borstvoedingsperiode?
Het is geen goed idee een afslankingsdieet te volgen tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode. Zwangeren en moeders die borstvoeding geven kunnen echter wel informatie en/of begeleiding krijgen bij een gezond eetpatroon dat specifiek afgestemd is op de nutritionele behoeften van moeder en kind.
Bij veel diëten heeft men nadien een loshangende huid. Wat kan ik verwachten na het dieet van het Dieetcentrum Zoersel?
Dagelijks sterven er talloze huidcellen af en worden er nieuwe opgebouwd. Het groeihormoon is zeer nauw betrokken bij dit proces. Aangezien het groeihormoon met het dieet weer op zijn normale niveau wordt gebracht, zal het er ook voor zorgen dat uw huid strak blijft.
Ondanks het feit dat je met het dieet snel afvalt, zal je geen last hebben van bijkomende rimpels of overtollige en loshangende huid.
Enkel wanneer je extreem veel dient af te slanken, bestaat de kans dat de huid niet volledig strak komt.
Is dit een calorieëndieet?
Absoluut niet! Met calorieën wordt geen rekening gehouden, omdat de ene calorie niet gelijk is aan de andere. Zo hebben bijvoorbeeld de calorieën van een appel een totaal andere werking in ons lichaam dan de calorieën van frieten.
Bij dit dieet wordt enkel gekeken naar de impact van de voeding op de biochemische processen in het lichaam. Daarom zijn de combinaties en de hoeveelheden van de verschillende soorten voeding van belang. Calorieën tellen hoeft dus helemaal niet!
Is het een proteïnedieet?
Nee, het dieetprogramma bestaat uit voeding van verschillende voedingsgroepen. Het is een evenwichtig opgebouwd eetschema.
Kan ik mijn dieetprogramma aan familie of vrienden geven om te volgen?
Uw persoonlijk dieetprogramma is opgesteld volgens de behoeften van uw lichaam. Het zal dus niet hetzelfde effect teweeg brengen bij iemand anders. Het kan zelfs zijn of haar hormoonbalans verstoren. Dit kan uiteindelijk leiden tot ziekte. Er zijn gevallen bekend van mensen die in het begin gewicht verloren, maar al gauw na het stoppen van het dieet weer evenveel bijkwamen, omdat het dieet niet voor hen bedoeld was en dus niet op de gepaste wijze hun hormonen kon activeren en in balans brengen.
Is het nodig om tijdens het dieet een multivitaminenpreparaat te gebruiken?
Door de industriële manier van telen en bewerken van onze voeding heeft iedereen in onze moderne samenleving voordeel bij het gebruik van essentiële vitaminen, mineralen en sporenelementen. Het is dus wenselijk om ook tijdens het dieet een multivitaminenpreparaat te gebruiken.
Moet ik aan lichaamsbeweging doen tijdens het dieet?
Bewegen is gezond. Het bevordert de bloedcirculatie, de afvoer van afvalstoffen en de aanmaak van hormonen en andere belangrijke stoffen in het lichaam. Maar verwar bewegen niet met intensief sporten! De trap nemen in plaats van de lift, huishoudelijke taken doen zoals poetsen en te voet of per fiets boodschappen doen zijn allemaal goede vormen van beweging.
Ook recreatief sporten zoals wandelen, fietsen, zwemmen of een partijtje tennis op uw eigen tempo zijn sterk aan te bevelen.
Als je momenteel geen intensieve sport beoefent, begin er dan niet aan vlak voor of tijdens het dieet (vooral niet als je zeer veel overgewicht hebt). Bedenk dat uw lichaam zeer hard werkt tijdens het dieet. Het zorgt ervoor dat de hormonen in balans komen, dat het vet wordt afgebroken en dat de afvalstoffen en het overtollige vocht geëlimineerd worden. Wanneer je dan nog extra sport gaat doen waar uw lichaam niet aan gewend is, zal je uw lichaam overbelasten. Als je op dit moment wel aan sport doet, kan je dit blijven doen, maar aangepast aan uw dieet. Hier geldt vooral: luister naar uw lichaam! Als sporten te pijnlijk is of wanneer uw eetlust drastisch toeneemt, dan train je te veel.
Hoe lang zal ik het dieet moeten volgen?
De duur van het dieet hangt af van meerdere factoren zoals het hormonale evenwicht, uw leeftijd, uw geslacht, het totale gewicht dat je moet afvallen en dergelijke. Mensen die tot 30 kg overgewicht hebben, zien een gemiddeld gewichtsverlies van 5 tot 6 kg per maand. Mensen met meer overgewicht slanken doorgaans sneller af.
Wat is het stabilisatieprogramma en welke invloed heeft het op mijn dieet?
De laatste fase van het dieetprogramma bestaat uit de stabilisatieperiode. In deze fase heeft uw lichaam zijn evenwicht herwonnen (je bent nu alle overtollige gewicht, vet, vocht en afvalstoffen kwijt). In deze 3 weken van stabilisatie wordt het voedsel dat je tijdens het dieet niet mocht nuttigen weer geïntroduceerd in de dagelijkse voeding. Door deze voeding systematisch terug te gebruiken kan het lichaam zich geleidelijk aanpassen zonder dat het hierop reageert met gewichtstoename. Door deze methode hoef je niet te vrezen voor het bekende “jojo-effect”.
Zal ik na het dieet weer normaal kunnen eten zonder weer bij te komen?
Als je je houdt aan de instructies van het dieet en het stabilisatieprogramma nauwgezet volgt, dan kan je nadien normale, gezonde en matige voeding gebruiken zonder bij te komen. Maar wanneer je overmatig gaat snoepen of terug in het oude (verkeerde) eetpatroon hervalt, is de kans groot dat je weer zal bijkomen.